Op reis komt vaak je ware persoonlijkheid naar boven.  Uit onderzoek blijkt dat zodra men start met het plannen van een reis, mensen ander gedrag gaan vertonen. Ook zul je bepaalde trekjes herkennen in je reisgenoten of juist bij mensen die je tegenkwam tijdens je reis. Wij hebben de meest voorkomende type reizigers voor je op een rijtje gezet. Herken jij jezelf terug? En het kan niet anders dan dat je ook je (reis)vrienden in een bepaald type reiziger herkent!

1De avonturier

De avonturier laat zich leiden door zijn nieuwsgierigheid en plant het liefst zo weinig mogelijk. Zodra een avonturier gaat reizen weet hij vaak alleen maar waar zijn vlucht naartoe gaat. Alles vanaf dan is één groot avontuur. Jij laat je leiden door de ervaringen die je opdoet en de mensen die je ontmoet op reis. De avonturier is vaak praktisch gekleed en geeft niet al te veel om mode; kleding moet vooral bestendig zijn tegen al zijn onverwachte omstandigheden.

2De wereldverbeteraar

Jij houdt er niet zo van om de toerist uit te hangen, maar levert liever een bijdrage aan de (lokale) maatschappij. Jij wilt er alles aan doen om de wereld een stukje beter te maken. Ondanks dat je het hele jaar hard gewerkt hebt steek jij ook op vakantie graag de handen uit de mouwen.

3De Japanner

De Japanner is één van de meest opvallende en hilarische type reiziger. Elke reis zie je er wel een aantal voorbijkomen. Ze zijn te herkennen aan het feit dat je eerst een camera, tablet of telefoon ziet en vervolgens pas de persoon die deze vasthoudt. De Japanner ziet de vakantie voornamelijk door zijn eigen lens en wil graag dat perfecte kiekje schieten.

4De diva

Jij neemt het liefst je hele kledingkast mee op reis. Je backpack of koffer is dan ook altijd véél te klein voor welke reis je ook gaat maken. Met 2 paar schoenen kom jij een weekendje weg niet door en voor elke avond heb jij vast een leuke outfit. Daarnaast gaat de kreet back to basic voor jou zeker niet op. Jij slaapt het liefst in luxe hotels en houdt totaal niet van hostels of kamperen.

5De volger

Jij vindt het geweldig om de wereld te ontdekken, maar laat de route bepalen vaak over aan je mederezigers. Hoe, wat, waar en wanneer? Het maakt jou niet zo heel veel uit. Als jou iets gevraagd wordt is het antwoord net iets te vaak ‘maakt mij niet uit’

6De all-inclusive toerist

Je kent ze wel, de all-inclusive fanatiekelingen die geen vakantie missen waarin ze niet naar een all-inclusive resort gaan. Een heerlijk idee vinden ze het; geen discussies over de kosten, want het is toch al betaald. Onbeperkt eten en drinken, dat is waar de vakantie om draait.

7De zeurpiet

Volgens jou is er toch altijd wel wat mis; het bed is te hard, de airco is te koud, de taxichauffeur rijdt te hard of het strand is niet wit genoeg. De reiziger die beter thuis kan blijven. Altijd wat te zeuren en nooit tevreden aan het eind van de dag. Of ze nu een excursie van een dag doen, of een meerdaagse trip ondernemen.

8De control-freak

De control-freak heeft tijdens het reizen – overigens net zoals in het dagelijks leven – alles tot in het extreme voorbereid. Hij weet bij welk restaurantje je wel of niet moet eten, hij weet welk museum de entreeprijs waard is en welke niet, hij weet hoe je ‘hallo’, ‘dankjewel’ en ‘ik spreek geen…’ in de lokale taal zegt en wat de plaastelijke do’s and don’ts zijn.

9De eeuwige reiziger

Na je studie ben jij er ‘even tussenuit gegaan’, maar bent simpelweg nooit meer terug gekomen. Je kunt je haast niet eens meer voorstellen hoe het vlakke landschap en de koeien in Nederland eruit ziet. Mensen kijken verlangend naar jouw Facebook foto’s en vragen zich vaak af ‘Waar doet ie het van?’ maar jij zorgt onderweg wel dat je je kostje bij elkaar verdient. Je hebt niet veel nodig om van te leven, het belangrijkste zit in je backpack. Jouw ultieme doel is om alle landen ter wereld bezocht te hebben.

10De afvinker

Ken jij ze ook, reizigers die alleen maar bezig zijn met lijstjes afvinken? Hoeveel landen ze bezocht hebben, wat ze nog op hun bucket-list open hebben staan, of hoe vaak ze per jaar op reis gaan. Zij houden tijdens hun reis vaak ook heilig vast aan reisboek als de Lonely Planet. De lijstjes die daarin staan zijn heilig en worden ook keurig stuk voor stuk afgevinkt.

11De dare-devil

De dare-devil onder de reizigers is altijd op zoek naar een nog snellere of spectaculairdere raft, hogere bungee jump of geweldige parachutesprong. Niets is te gek op vakantie. Deze reiziger zit niet graag stil en is contact op zoek naar adrenaline.

12De sociale reiziger

Jij bent iemand die makkelijk contact maak met andere reizigers en ook met de locals maak je graag een praatje. Jij zult dus nooit alleen zijn op vakantie en hebt enorm veel interesse in de mensen om je heen.

13De herhaler

Deze reiziger houdt niet zo veel van avontuur en hecht veel waarde aan een vertrouwde omgeving. Bevalt het dit jaar goed in dat ene resort of hotel? Dan gaan we hier toch volgend jaar weer lekker naar toe? is het eten in dit restaurant heerlijk? Dan eten we hier gerust de hele week (hetzelfde).

14De betweter

De betweter komt iedereen wel eens tijdens een excursie in zijn groep tegen. Je bezoekt een natuurpark of historische plek onder begeleiding van een gids en om de haverklap komt de betweter om de hoek kijken en zal wel eens even vertellen hoe het echt zit.

15De spirituele reiziger

De spirituele reiziger is door te reizen op zoek naar zichzelf. De kans is groot dat we jou op een rustige, afgelegen plek tegenkomen met een boek van de Dalai Lama in je hand. Meditatie, yoga of een schildercursus zijn jouw favoriete bezigheden tijdens je vakantie. Op het einde van jouw vakantie hoop jij echt antwoord te kunnen geven op de vraag: Wie ben ik?

LEAVE A REPLY